Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ή ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΑΝΕΜΩΤΙΑ Ή ΒΟΥΛΙΆΖΟΥΜΕ....


Σε συνέχεια της αρχικής μας παρέμβασης όπου περιγράψαμε την «παρακμιακή» κατάσταση στο χωριό όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, όπου τονίσαμε τις αιτίες που την προκάλεσαν και εκθέσαμε τις αρχές και τους στόχους μας, επανερχόμαστε για να καταθέσουμε τις απόψεις μας σε ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της Ανεμώτιας.
Βασική μας αρχή είναι ότι τα μεγάλα οράματα δεν πρέπει να συνοδεύονται απο «παχιά» λόγια αλλά από τεκμηριωμένες κριτικές αναλύσεις, από εύστοχες προτάσεις και από ουσιαστικές πράξεις.
Ξεκινάμε την ανάλυση μας κάνοντας την παραδοχή ότι η δημιουργία του νέου Δήμου Λέσβου και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαμορφώνουν καινούρια δεδομένα για την ανάπτυξη της περιοχής μας και την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.
Μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι σ’ αυτή τη φάση το κυρίαρχο ζήτημα είναι ή πάμε για μιαν άλλη Ανεμώτια ή βουλιάζουμε. Αυτό μπορεί για κάποιους να φαντάζει γραφικό για άλλους υπερβολικό αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.
Το χωριό μας «μαραζώνει», ο πληθυσμός του μειώνεται με γοργούς ρυθμούς και όσοι νέοι έχουν παραμείνει σ’ αυτό ασφυκτιούν ανάμεσα στην επιθυμία τους για μιά καλύτερη ζωή και στις μικρές ή ανύπαρκτες ευκαιρίες που τους παρέχονται.
Ολόκληρη η τοπική κοινωνία, αντί να έχει την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της ανάπτυξη δυναμικά στα χέρια της, περιμένει σαν «ζητιάνος» την ανταπόκριση του κεντρικού κράτους ή των διαφόρων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή δεν πρέπει να ερχόμαστε ούτε ως δικαστές ούτε ως εκ του ασφαλούς κριτές, πρέπει όμως να δούμε προσεκτικά και χωρίς εμπάθειες τα λάθη που έγιναν, να διδαχθούμε από αυτά και να προχωρήσουμε μπροστά γιατί τελικά η ευθύνη μας βαραίνει όλους.
Η σωστή οργάνωση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι ευθύνη ενός ή λίγων προσώπων αλλά αποτελεί ουσιαστική συλλογική προσπάθεια. Για να γίνουν βήματα προς την αλλαγή και την πρόοδο του τόπου μας χρειάζεται η συνένωση ανθρώπων που έχουν τον ίδιο σκοπό.
Είναι προφανές για έμας ότι κάποιοι πρέπει να κάνουν την αρχή. Οφείλουν να εκφραστούν δυναμικές ομάδες συγχωριανών μας που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, να πάρουν πρωτοβουλίες, να αμφισβητήσουν εξουσίες, κατεστημένα και συμφέροντα.  
Πρέπει να αναδειχτούν νέες πολιτικές και να συμβάλλουμε στην υλοποίηση τους, παρά τις αντιξοότητες που θα προκύψουν.
Πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η ενδυνάμωση και έμπνευση των μόνιμων κατοίκων του χωριού. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι το «ίδιον συμφέρον», ο «φόβος» και η «απάθεια» είναι οι χειρότεροι εχθροί. Να κινητοποιηθούν πραγματικά και να πειστούν ότι για να γίνουν βήματα προς την αναγέννηση του τόπου μας χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή τους.
Δε θέλουμε «θεόσταλτους μεσσίες», εκείνο που χρειάζεται είναι ΟΡΑΜΑ, ΣΧΕΔΙΟ και ανθρώπους ΙΚΑΝΟΥΣ , οι οποίοι θα σκέπτονται αναπτυξιακά και δεν θα είναι διαχειριστές της μιζέριας και των προβλημάτων που αυτή δημιουργεί.
Θα πρέπει να εκφραστεί μια νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική για το χωριό, ένα νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο ο κεντρικός άξονας του οποίου θα έχει να κάνει με:
                          
      ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.
        
             ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

            ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ.

            ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.

      ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.

      ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ.

      ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.  


Η επίτευξη των ανωτέρω προυποθέτει προοδευτική αντίληψη και φαντασία, συμμετοχή και συστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου μας. Καλοδεχούμενος, σε κάθε περίπτωση είναι και ο ακτιβισμός ως οξυγόνο δράσης και φιλοσοφία.
Το όραμα μας είναι να γίνει το χωριό μας πρότυπο στη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική του ανάπτυξη. Να γίνει χώρος ευημερίας και πολιτισμού. Χώρος που θα χαιρόμαστε να ζούμε. Χώρος όπου οι νέοι θα μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να ζήσουν με την παραγωγή τους και με την ποιότητα των προιόντων τους. Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να επενδύσουν. Χώρος όπου η ποιότητα του περιβάλλοντος θα αποτελεί πόλο έλξης για όλους.
Η Ανεμώτια αξίζει καλύτερης τύχης. Τους βασικούς άξονες και στόχος τους περιγράψαμε με σαφήνεια. Σύντομα θα αναλύσουμε τη νεα Αναπτυξιακή Στρατηγική που προτείνουμε για το χωριό μας.