Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ, ΑΠΛΩΣ ΚΑΝ'ΤΟ...


Με αφορμή επιστολή συγχωριανού μας που αρχικά δημοσιεύτηκε στο facebook ( Ανεμότια το χωριό μας ) και στη συνέχεια στο blog της «Επιτροπής Δημοτών Ανεμώτιας» και αφορά την προσφορά του για κάλυψη εξόδων συντήρησης του πλακόστρωτου δρόμου που οδηγεί στο γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τις κάτωθι απόψεις.
Πρώτα απ’όλα ξεκαθαρίζουμε ότι όσον αφορά την πράξη αυτή καθαυτή, μπορεί να θεωρηθεί ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι ο τρόπος που παρουσιάστηκε και προσεγγίστηκε το θέμα παραπέμπει σε «βαθύτατα συντηρητικές πρακτικές και νοοτροπίες».
Το λέμε αυτό καθόσον η Ανεμώτια είναι μικρό χωριό και όλοι γνωριζόμαστε. Για τον καθένα μας, ο «χώρος» που κινείται, ο τρόπος που σκέφτεται και εκφράζεται-προφορικός και γραπτός- είναι λίγο πολύ γνωστός.
Ο φονταμεταλισμός, οι λαικισμοί, η συνωμοσιολογία και η «αναζήτηση σωτήρων» διαχρονικά συνέβαλαν στη δημιουργία κλίματος αδράνειας στο χωριό και εμπόδισαν την αναζήτηση διαφορετικών διαδρομών.
Είναι χρήσιμο και ωφέλιμο λοιπόν, να σεβόμαστε τη νοημοσύνη όλων των συγχωριανών  μας και να μην υιοθετούμε «στημένες» πρακτικές οι οποίες είναι μάλιστα έντονα ορατές στους ανθρώπους που η καθημερινότητα τους διαδραματίζεται εντός του χωριού.
Ως Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας πιστεύουμε στον εθελοντισμό, μόνο όταν αυτός δεν θέτει πολιτικά διλήμματα και δεν απαξιώνει την έννοια της προσφοράς.