Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ...


Είναι γεγονός ότι ο κύκλος που άρχισε από το 1981 και έμελλε να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του Δημοσίου και για πολλούς συγχωριανούς μας έκλεισε απότομα και οριστικά. Δυστυχώς το χωριό μας τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει έναν πολιτιστικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό βηματισμό, παρά τις ευκαιρίες που του δόθηκαν με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην οπισθοδρόμιση και στη γήρανση.
Όλα αυτά τα χρόνια στην Ανεμώτια δεν κάναμε βήματα προόδου, απεναντίας εγκλωβιστήκαμε στην μιζέρια μας. Μας άρεσε να ζούμε σε κλίμα απαισιοδοξίας και οι στόχοι μας έφταναν μέχρι κάποιο «βόλεμα» στο δημόσιο, ενώ οι παραγωγικές δυνάμεις του χωριού ήταν μόνιμα αδρανοποιημένες ή σε λάθος κατεύθυνση.
Τις ανωτέρω διαπιστώσεις δε νομίζουμε ότι θα υπάρξει άνθρωπος εντός και εκτός του χωριού που θα τις αμφισβητήσει. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή κυρίαρχο ζήτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.
Η Ιστορία διδάσκει ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις κοινωνικής κατάπτωσης, προβάλλει η αδήρητη ανάγκη: η ίδια η τοπική κοινωνία να πάρει στα δικά της χέρια την υπόθεση της υπεράσπισης των συμφερόντων της και της αξιοπρέπειας της.
Αυτή την κοινωνική αναγκαιότητα επιχειρούμε ως Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας να εμφυσήσουμε στους συγχωριανούς μας. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι εάν δεν αντιδράσουμε συντεταγμένα, έπεται με μαθηματική ακρίβια η ολοκληρωτική συντριβή της τοπικής κοινωνίας.
Οφείλουμε λοιπόν να σταθούμε πόλυ προσεχτικά στο εξής ζητούμενο: Ποιές συνθήκες επιβάλλεται να δημιουργηθούν στην Ανεμώτια, μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, ώστε να ενθαρρυνθεί ο ντόπιος πληθυσμός να παραμείνει στο χωριό και αν είναι δυνατόν να επιστρέψουν συγχωριανοί μας από τα κέντρα της Καλλονής και της Μυτιλήνης όπου μετακόμισαν τα τελευταία χρόνια.
Θέτοντας το ανωτέρω ζητούμενο μπαίνουμε πλέον στην ουσία της προσπάθειας μας. Μέσα από συζητήσεις με φίλους και συντοπίτες έχουμε ως στόχο να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα δημοσιευτεί στο προσεχές διάστημα.
Κλείνοντας την παρέμβαση μας, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα και να τονίσουμε ότι «...αν κάποιος είναι έντιμος και δεν κοιτά δόξες και προσωπικό συμφέρον τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει...».