Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ...


Τον τελευταίο καιρό το μάζεμα υπογραφών έχει γίνει το αγαπημένο «σπορ» της Ανεμώτιας. Κατά διαστήματα κάποιοι περιφέρονται στο χωριό μας μαζεύοντας υπογραφές διαμαρτυρίας ή επικρότησης και επιβεβαίωσης θέσεων και απόψεων, κάτω από κείμενα αμφιβόλου προέλευσης και θεματολογίας. Παράλληλα, η ίδια διαδικασία εκτελείται και με ηλεκτρονικά μέσα (Ιστοσελίδες, facebook) οι διαχειριστές των οποίων βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση με τους τοπικούς διοργανωτές.
Ως Ενεργοί Δημότες, ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής τη θέση μας και διευκρινίζουμε ότι δεν διαφωνούμε με την αναγκαιότητα και τη διαδικασία αυτήν καθαυτήν, αλλά με την μονομερή επιλογή θεμάτων και την μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τη συλλογή των υπογραφών. Επιπρόσθετα το «σκεπτικό» των κειμένων κάτω από τα οποία ζητείται να τεθούν υπογραφές και ο τρόπος που στη συνέχεια αυτές διαχειρίζονται από τους εκάστοτε διοργανωτές είναι τα βασικά σημεία που μας βρίσκουν αντίθετους.
Δεν μπορείς για παράδειγμα να ζητάς υπογραφές διαμαρτυρίας από τους αγρότες του χωριού για την παρακράτηση του ΕΛΓΑ και από την άλλη, να μη ζητάς υπογραφές προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες που έφτασαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στη σημερινή του κατάσταση.
Δεν μπορείς να ζητάς υπογραφές κάτω από Επιστολές Διαμαρτυρίας προς τους Δημοτικούς Άρχοντες για τα προβλήματα του χωριού και όταν αυτές συλλέγονται, να τις χρησιμοποιείς επί μακρόν και σε κάθε ευκαιρία για να επιβεβαιώνεις την υπόσταση σου.
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να θέτεις ένα κείμενο υπόψη των συγχωριανών και να ζητάς να συμφωνήσουν με το περιεχόμενο του βάζοντας την υπογραφή τους και σε περίπτωση που αρνηθούν να το πράξουν, να τους κατατάσσεις αυτόματα στους «πολέμιους».
Τέτοιου είδους πρακτικές, «περιτυλιγμένες» με λεκτικές ατελέσφορες φρασεολογίες και με την φλυαρία του άκρατου λαϊκισμού παραπέμπουν σε σκοπιμότητες από τους γνωστούς «υπερπατριώτες» που δεν μπορούν «να πηδήξουν έξω από τον ίσκιο τους».
Κλείνοντας την παρέμβαση μας τονίζουμε ότι οι συνειδήσεις των συγχωριανών μας δεν δεσμεύονται. Το χωριό μας έχει αρκετά υποφέρει από τους «Υπερ-Ανεμωτίσιους» και ιδιοτελείς τιμητές της τοπικής μας κοινωνίας...

           Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας.