Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Ευχαριστούμε όλους εσάς, εντός και εκτός του χωριού, που μας στηρίζετε και ο καλός σας λόγος και σκέψη βρίσκεται κοντά μας για να μας δίνει δύναμη στη δύσκολη μα ελπιδοφόρα προσπάθεια για τον τόπο μας.
Επίσης ευχαριστούμε όλα τα blogs, sites και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook) για την στήριξη αλλά και τη δημοσίευση της προσπάθειας μας.
Εμείς οι «κοινοί θνητοί», οι νέοι του χωριού έχουμε σχέδια, απαιτούμε και ονειρευόμαστε μιαν άλλη Ανεμώτια. Ούτε λεπτό αδράνειας, συνεχής εγρήγορση και άμεση δράση. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος.....

Ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι.

        Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΑΝΕΜΩΤΙΑ....

Ήταν το καλοκαίρι του 2010 όταν κάποιοι νέοι της Ανεμώτιας βλέποντας και ακούγοντας τα όσα παράδοξα και παράλογα συνέβαιναν στο χωριό, ένιωσαν την ανάγκη να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για την διαμορφωθείσα παρακμιακή κατάσταση, να διατυπώσουν τις προτάσεις και τις αντιθέσεις τους, χωρίς φραγμούς και «εξωτερικές παρεμβάσεις», χωρίς έλεγχο και καθοδήγηση. Έτσι η ανάγκη αυτή, οδήγησε στο να δημιουργηθεί η Κίνηση-Παρέμβαση «Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας».
Κοινό μας όνειρο ήταν να δούμε μιαν άλλη Ανεμώτια, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, απαλλαγμένη από «μηχανισμούς» και «μαγαζάκια». Μια Ανεμώτια που να αρμόζει στην Ιστορία της, να σέβεται τους αγώνες και τις προσπάθειες των παππούδων και των γονιών της. Εκείνων των ανθρώπων, που με κόπους, θυσίες και ανιδιοτελή προσφορά κατάφεραν να αναδείξουν το χωριό και να το τοποθετήσουν άξια στα πιο παραγωγικά χωριά του Νησιού.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο βρίσκονται κυρίως οι δυνάμεις της  «συντήρησης», του καιροσκοπισμού και των σκοπιμοτήτων καθώς και οι εκφραστές τυχοδιωκτικών λογικών. Πρωτεύοντα ρόλο επίσης έχουν και όλοι αυτοί οι φορείς-φυσικά πρόσωπα-παρωχημένων συνειδήσεων, που σκόπος τους είναι να δημιουργούν σάλο και να καθορίζουν το πεδίο συζητήσεων και αντιπαράθεσης, να επηρεάζουν και να καθηλώνουν τη σκέψη των υπολοίπων με τις «φωνασκίες» τους κενού περιεχομένου, με φευγαλέες έννοιες και απονενοημένα νεύματα.   
Την περίοδο αυτή οι προκλήσεις είναι πολλές και νομίζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να εκφράζουμε τη γνώμη και την άποψη μας σε ένα κόσμο που ανήκουμε. Το σημαντικότερο σήμερα είναι ότι οι νέοι άνθρωποι, στους οποίους ανήκει το μέλλον και είναι αυτοί που πρέπει να δημιουργήσουν το όραμα του χωριού, αγνοούνται ή μένουν στο περιθώριο αρνούμενοι πολλές φορές και οι ίδιοι να συμμετέχουν σε δράσεις που θα αποσκοπούν στο κοινό όφελος, αντιδρώντας έτσι απέναντι σε αυτόυς που τους «σνομπάρουν» για τις δραστηριότητες τους, τα ενδιαφέροντα τους, τα χόμπυ τους κ.α.

Ως Ενεργοί Δημότες πιστεύουμε ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να «σημαδέψουμε» τη συνείδηση των νέων ανθρώπων του χωριού αλλά και κάθε κατοίκου ξεχωριστά και να δώσουμε έμφαση στην έννοια της ατομικής ευθύνης, έτσι ώστε ο καθένας μας να συνειδητοποιήσει ότι η φροντίδα του χωριού και η επαναφορά του σε αναπτυξιακή πορεία, δεν αποτελεί υπόθεση μόνο του εκάστοτε Παρέδρου ή Δημάρχου και των συνεργατών τους, αλλά απαιτεί την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή όλων μας, στο πεδίο λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων, ώστε με τον τρόπο αυτό να περιοριστεί και το πεδίο άσκησης ατομικών πολιτικών και προσωπικών στρατηγικών.
Καλούμε λοιπόν, κάθε αδέσμευτη συνείδηση και κάθε ελεύθερη σκέψη που επιθυμεί να αντιταχθεί στη «συντήρηση» και στην τοπική κοινωνική αποτελμάτωση. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που τολμούν να τηρούν αδογμάτιστη στάση ζωής κόντρα στο κοινωνικό status. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους του χωριού που προτάσουν τη λογική και επιζητούν την ασυμβίβαστη ελευθερία. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους με ελεύθερη βούληση και ανεξάρτητη προσωπικότητα. Καλούμε τους αξιόλογους συγχωριανούς μας, όπου και να βρίσκονται, που όλα αυτά τα χρόνια προτίμησαν την ιδιώτευση. Καλούμε κάθε νοήμοντα άνθρωπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα η οποία υπάρχει γύρω του.   
Η Ανεμώτια σήμερα έχει ανάγκη από Ανεξάρτητες-Αυτόνομες-Ελεύθερες και Αγωνιστικές συνειδήσεις, που θα μπούν μπροστά και θα σηκώσουν το βάρος της τελευταίας ίσως προσπάθειας για την ανάταξη του χωριού. Η πρόκληση είναι μεγάλη και η περίοδος αυτή είναι η πλέον κατάλληλη να λειτουργήσει μια τέτοια Κίνηση.

Κλείνοντας την παρέμβαση μας, απευθυνόμαστε σε κάθε «εγωϊστική καρικατούρα» που πουλάει «βλαχομπαρόκ» πολιτική και «πρωτευουσιάνικο» lifestyle και λέμε ότι όπου να’ ναι το «σύστημα» θα την «ακούσει» για τα καλά. Μείνετε συντονισμένοι.......

        Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας. 

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ....


Πολλοί έχουν την κακή συνήθεια να σχολιάζουν και να κριτικάρουν τους άλλους, χωρίς όμως να ασκούν κάποιο είδος κριτικής στον ίδιο τους τον εαυτό.

Αυτό γίνεται γιατί το ζήτημα της αυτοκριτικής, να κρίνεις δηλαδή ή να ελέγχεις τον εαυτό σου για τις πράξεις σου ή για τις παραλείψεις σου, είναι δύσκολο και ενοχλεί πολύ κόσμο. Με την αυτοκριτική βρίσκουμε όχι μόνο τα σφάλματα μας, αλλά και τις σωστές μας ενέργειες και συμπεριφορές και ενθαρρυνόμαστε να καταπνίξουμε της άσχημες ή επιζήμιες ιδιότητες και συνήθειες μας, ώστε να καλλιεργήσουμε τις καλές πλευρές του εαυτού μας, τις ικανότητες μας και τα προτερήματα μας. Ακόμα η αυτοκριτική βοηθάει τον άνθρωπο να σέβεται και να εκτιμά περισσότερο τον εαυτό του, να τον γνωρίζει πιο βαθιά και να τον βελτιώνει συνέχεια. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνει να γνωρίζει και τελικά να σέβεται και τους άλλους ανθρώπους. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά εκτός από την καταπολέμηση του εγωισμού, είναι η αυτογνωσία.                                  
Η αυτογνωσία είναι σαν την αυτοκριτική αλλά έχει μια πιο γενική έννοια. Συγκεκριμένα, αυτογνωσία είναι η ακριβής γνώση των σωματικών, πνευματικών και ηθικοπνευματικών ικανοτήτων και αδυναμιών του εαυτού μας. Με την αυτογνωσία το άτομο γνωρίζει τις ικανότητες του και τις αδυναμίες του, τον ψυχικό του πλούτο και τις ψυχικές του αδυναμίες, γνωρίζει τα πάθη και τα απάνθρωπα ένστικτα του, ξέρει τι το ωφελεί, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Επιπλέον αποκτά εφόδια σωματικά, πνευματικά, ηθικά και αρετές, όπως ισχυρή θέληση, υπομονή και επιμονή, τα οποία συντελούν στη βελτίωση και την τελειοποίηση του.
Η αυτογνωσία κατά την γνώμη μας είναι η μεγαλύτερη αρετή. Γιατί έχοντας αυτογνωσία, έχεις αυτοέλεγχο, κάνεις αυτοκριτική και αυτοαξιολόγηση και καταπολεμάς τα πάθη σου, όπως τον εγωισμό, τον φανατισμό, την οργή και τον φθόνο.

Μην αφήνουμε λοιπόν τον εαυτό μας ανεπίσκοπο ούτε στιγμή. Κάθε ώρα να τον εποπτεύουμε, να τον εξετάζουμε και να τον ελέγχουμε.
Ελπίζουμε, οι καλοκαιρινές συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στις πλατείες του χωριού μας (κάτω ή όχι από τον πλάτανο) και οι συμμετέχοντες σ’ αυτές να διακατέχονται από ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ.......     

         Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας.