Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΕΜΩΤΙΑ....

                   Ο τελικός διαχωρισμός

Ζωντάνεψαν εδώ και αρκετές μέρες οι ελαιώνες της Ανεμώτιας, αφού η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται στο φόρτε της. Σχεδόν σε όλα τα κτήματα του χωριού μας μπορείς να συναντήσεις ολόκληρες οικογένειες να μαζεύουν τις ελιές τους. Άλλοι με τα χέρια και άλλοι με μηχανήματα που εδώ και αρκετά χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους και διευκολύνουν στην ελαιοσυγκομιδή. Πολλοί είναι και οι συγχωριανοί μας που ήρθαν από την Αθήνα για να μαζέψουν τις δικές τους ελιές και να κάνουν το δικό τους λάδι, συνδυάζοντας τις γιορτές με τη δουλειά.
Τον πρώτο καιρό της ελαιοσυγκομιδής η απόδοση σε λάδι δεν ήταν και τόσο καλή, 7-8 κιλά ελιές για 1 κιλό λάδι, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται καλύτερες αποδόσεις, 5-6 κιλά ελιές για 1 κιλό λάδι. Για την ποιότητα του παραγώμενου λαδιού δεν το συζητάμε...οξύτητα 4 έως 6 δέκατα!!! Για τους περισσότερους βγαίνει το λάδι της χρονιάς για τις οικογένειες τους, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που συμπληρώνουν τα εισοδήματα τους.
Το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού δουλεύει αρκετές ημέρες της εβδομάδας και σε κάποιες περιπτώσεις διπλή βάρδια για να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς. Σ’ αυτό δουλεύουν και βγάζουν μεροκάματο συνολικά 5 συνάνθρωποι μας. Τα «αλεστικά» είναι 70 ευρώ ο τόνος αν οι ελιές μεταφερθούν στο εργοστάσιο με το όχημα του Συνεταιρισμού και 65 ευρώ ο τόνος αν μεταφερθούν με ευθύνη και όχημα του εκάστοτε παραγωγού. Μέχρι τέλος Ιανουαρίου, υπολογίζεται να έχει μαζευτεί σχεδόν το σύνολο της παραγωγής του χωριού μας.
Υ.Γ. Η εργασία της ελαιοσυγκομιδής είναι εξαιρετικά σκληρή και επίπονη και αναδεικνύει ανθρώπους «ψημένους». Όσοι δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και απλά παραλαμβάνουν του λάδι τους σε τενεκέδες απο το χωριό που τους το στέλνουν οι γονείς τους ή το αγοράζουν συσκευασμένο από το super market και κάνουν «σχόλια»....καλά είναι να περάσουν μια βόλτα από την Ανεμώτια να δοκιμάσουν για να τους «φύγει η ψευτομαγκιά»......

Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας