Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Η ΑΜΠΕΛΟΕΣΣΑ ΓΗ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ...


Σήμερα λοιπόν, αρχίζουμε το κλάδεμα στους αμπελώνες της Ανεμώτιας. Ο κάμπος του χωριού μας θα γεμίσει από τις «έμπειρες» φωνές των αμπελουργών μας.  Έχουμε ένα σχεδόν γεμάτο δεκαήμερο για να αρχίσουμε ή ακόμη και να ολοκληρώσουμε το κλάδεμα, αν βέβαια συνεχίσει ο καιρός να μας βοηθάει όπως σήμερα...Λιακάδα, λίγη υγρασία και δουλειά έως το βράδυ!
Παρόλο που τα αμπέλια της Ανεμώτιας “κοιμούνται”, γυμνά από τσαμπιά, άνθη, φύλλα και χλωρούς βλαστούς, ο Μάρτιος  αποτελεί κρίσιμη καμπή στο βλαστικό τους κύκλο. Είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία αρχίζει παραδοσιακά η σημαντικότερη ίσως αμπελουργική φροντίδα, το κλάδεμα...  
Όπως δηλώνει γνωστός αμπελουργός του χωριού μας (Κος Χ.Μ), το κλάδεμα είναι τεχνική εργασία για την οποία χρειάζεται πείρα, μαστοριά και γνώση του συγκεκριμένου αμπελώνα. Κλαδεύοντας, ο αμπελουργός επεμβαίνει δυναμικά στο αμπέλι του και ρυθμίζει την ποσότητα άρα και την ποιότητα της παραγωγής του, ενώ καθορίζει αναπόφευκτα τη διάρκεια της ζωής αλλά και την υγιεινή κατάσταση των κλημάτων.
Προσοχή στην συχνή απολύμανση των εργαλείων. Πάντα το κλαδευτήρι να «βαπτίζεται» σε αραιό διάλυμα 10% χλωρίνης με νερό. Το πριόνι μετά από κάθε χρήση απολύμανση με φαρμακευτικό οινόπνευμα. Οι μεγάλες τομές να καλύπτονται άμεσα με πυκνό χρώμα «μίνιο» ή με την ειδική πάστα που έχουμε για τα μπολιάσματα.
Υ.Γ. Για τους μυημένους....σημειώνεται ότι οι γεωργοί και ειδικά οι αμπελουργοί του χωριού μας, προσπάθησαν και εξασφάλισαν την προστασία των «θεϊκών δυνάμεων» πριν αρχίσουν το κλάδεμα....

Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας