Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΤΟ "ΖΕΥΓΑΡΙΣΜΑ" ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ...


Το ρήμα «οργώνω» και το ουσιαστικό «όργωμα» δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας, γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε τις «δικές» μας λέξεις όπως μας τις έμαθαν οι παππούδες μας....«ζευγαρίζω» και «ζευγάρισμα».
Το ζευγάρισμα φέτος στους αμπελώνες τις Ανεμώτιας πήγε πίσω!! Οι βροχοπτώσεις ήταν ιδιαίτερα αυξημένες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (Μάρτιο-Απρίλιο) με αποτέλεσμα όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες των αμπελιών μας να καθυστερήσουν.
Το έδαφος θα πρέπει να είναι «νταβλαντισμένο», δηλαδή να μην είναι ούτε πολύ υγρό αλλά ούτε πολύ ξηρό, να έχει μια σχετική υγρασία για να μπορέσει να γίνει το ζευγάρισμα. Το ζευγάρισμα γίνεται ώστε να καταστραφούν τα «ζιζάνια», να αυξηθεί η διηθητικότητα του εδάφους, να γίνει πιο «αφράτο», ώστε να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα των κλημάτων.
Στα τέλη Απριλίου λοιπόν, οι περισσότεροι αμπελουργοί μας κατάφεραν και έκαναν το πρώτο ζευγάρισμα και το «πρώτο χέρι» θειαφίσματος, αφού πρίν είχαν καταπολεμήσει τη βλάστηση του εδάφους με χορτοκοπτικά μηχανήματα μιας και δεν ψεκάζουμε με φυτοφάρμακα. Στη συνέχεια, η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας στις αρχές Μαϊου εξαφάνισε την υγρασία και το έδαφος σκλήρυνε (σβόλιασε)..
Ευτυχώς, η τελευταία βροχή που έπεσε τη Δευτέρα που μας πέρασε, ήταν ικανοποιητική και το δεύτερο και τελευταίο ζευγάρισμα θα γίνει υπό ιδανικές συνθήκες. Οι αμπελουργοί της Ανεμώτιας το θεωρούν απολύτως απαραίτητο, γιατί ο αερισμός του εδάφους αυξάνει τη γονιμότητά του.
Κλείνουμε εδώ το κείμενο μας, για να κατηφορίσουμε στον κάμπο...μας περιμένει σκληρή δουλειά μέχρι το μεσημέρι!! Σήμερα θα «βλαστολογήσουμε» και θα «θειαφίσουμε»....

Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας