Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΡΙΓΑΝΟΜΑΖΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΜΩΤΙΑ...

Έφτασε συγχωριανοί, η εποχή του ριγανο..μαζέματος και η περιφέρεια της Ανεμώτιας έχει μπόλικη ρίγανη και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας...Το ριγανομάζεμα είναι μια πραγματική απόλαυση, ένα όμορφο διάλειμμα στην καθημερινότητά μας, χώρια που αυτή η ίδια η μυρωδιά της ρίγανης μας συναρπάζει, μας τρελαίνει…
Η ρίγανη φυτρώνει από μόνη της, την ποτίζουν οι βροχές της Άνοιξης και καθώς δεν την τρώει κανένα χορτοφάγο ζώο περισσεύει και για μας. Έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζονται συχνά - πυκνά οι χωριανοί μας να επιστρέφουν κρατώντας το λιγότερο ένα ματσάκι ρίγανη.
Άφθονη, αλλά και ιδιαίτερα αρωματική, ρίγανη θα βρείτε σε ορεινές περιοχές όπως στην Άρχερή, στα Χάλακα, στον Ξινό Ποταμό και στα Πλατάνια..Όσο πιο μεγάλο είναι το υψόμετρο, τόσο καθυστερεί η ωρίμανσή της ,αλλά η ποιότητητά της είναι πολύ καλύτερη.
Μαζεύουμε τη ρίγανη, εφ’όσον έχει ανθίσει και ο λευκός της άνθος πάει να ξεραθεί. Καθαρίζουμε από τη μέση και κάτω τα φύλλα, κόβουμε να είναι όλα τα κοτσάνια ίσα και δένουμε σφιχτά. Στη συνέχεια κρεμάμε τα ματσάκια σε σκιερό μέρος μέχρι ν’ αποξηρανθούν τελείως (5-10 μέρες). Τρίβουμε τη ρίγανη μια μέρα που δεν έχει υγρασία, χρησιμοποιώντας μια λεκάνη ή ταψί γιατί πετάγονται τα φυλλαράκια. Τέλος αφαιρούμε τα λεπτά κλωναράκια και αποθηκεύουμε τη ρίγανη σε βάζα.
Η ρίγανη πέρα από το άρωμα, προσφέρει ένα σωρό άλλα χρήσιμα συστατικά . Περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων που εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Παράλληλα η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης.
Το καλοκαίρι λοιπόν στο χωριό, κάνουμε τις πεζοπορείες μας, μαζεύουμε και τη ριγανούλα - φάρμακο, τη στεγνώνουμε, την τρίβουμε , τη φυλάμε σε ένα βαζάκι και είναι πάντα έτοιμη για χρήση... Μια χωριάτικη σαλάτα με ρίγανη, ντομάτα, κρεμμύδι, φρέσκο ελαιόλαδο φέτα και ζυμωτό ψωμί είναι ένα ελαφρύ ιδανικό γεύμα...

Υ.Γ. Κόβουμε μόνο τα κλωναράκια αυτού του υπέροχου αρωματικού φυτού μας και δεν το ξεριζώνουμε...για να έχουμε και του χρόνου..!!!

Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας