Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ...

Τους φθινοπωρινούς μήνες και μετά τις πρώτες βροχές, στα βουνά της περιφέρειάς του χωριού μας ανάμεσα σε τοπία μοναδικής ομορφιάς, εξελίσσεται ένα ιδιόμορφο κυνήγι...χωρίς όπλα. Ο λόγος για τη μανιταροσυλλογή στην οποία επιδίδονται πολλοί συγχωριανοί μας, οι οποίοι είτε για χόμπι, είτε για να απολαύσουν ένα νόστιμο πιάτο, είτε και για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, ξεχύνονται στα δάση της Ανεμώτιας και συλλέγουν άγρια μανιτάρια.
Η περιφέρεια του χωριού μας είναι πλούσια σε βλάστηση σε σχέση με άλλα μέρη του νησιού. Ελαιώνες, πεύκα, βελανιδιές, καστανιές και θαμνότοποι με πουρνάρια, σχίνους και κουμαριές σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων και την υγρασία, καθιστούν τα βουνά μας ιδανικούς τόπους για την ανάπτυξη των μανιταριών.
Βέβαια το μάζεμα των μανιταριών περισσότερο από κάθε άλλη σχετική ενασχόληση, προϋποθέτει ΓΝΩΣΗ!!! Στην Ανεμώτια ως γνωστό τα μανιτάρια τα λέμε «μανίτες» και παραδοσιακά η γνώση της συλλογής τους μεταφέρεται από πατέρα σε γιο. Άποψή μας είναι πως κάθε μανιτάρι, που δεν ανήκει στα είδη τα οποία γνωρίζουμε απόλυτα, είναι εν δυνάμει «δηλητηριώδες».
Τα κυριώτερα ήδη μανιταριών που συλλέγουμε είναι τα ακόλουθα:
1. Πευκίτες (Πεφτσίτις): Μανίτες που βγαίνουν στα πευκοδάση. Λέγονται επίσης και «τσαμίτες» από το «τσάμι», τούρκικη λέξη που σημαίνει πεύκο.
2. Κοκκινίτες (Κμαρίτες): Μανίτες που βγαίνουν στους «αστσίστες» και στις κουμαριές.
3. Καβακίτες (Πλευρίτες): Πρόκειται για τους μανίτες που φυτρώνουν στον κορμό ή σε κούτσουρα λεύκας (καβάκι).
Τους δηλητηριώδεις μανίτες στην Ανεμώτια τους λέμε «ψακίτες» ή «ψατσίτις».
Αν λοιπόν επιθυμείτε να αποδράσετε από την καθημερινότητα σας και να απολαύσετε τα δάση της περιφέρειάς μας συλλέγοντας μανιτάρια, φορέστε ορειβατικά μποτάκια και αδιάβροχο, πάρτε σουγιά και καλάθια και ελάτε στην Ανεμώτια όπου έμπειροι μανιταροσυλλέκτες θα σας καθοδηγήσουν στο πανέμορφο δάσος της «Καλής Λαγκάδας» για την μοναδική αυτή εμπειρία.
Το βραδάκι στην επιστροφή, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε μια από παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού μας για να απολαύσετε «μπρούσκο» κόκκινο κρασί από τους γνωστούς αμπελώνες της Ανεμώτιας συνοδευόμενο με τηγανητούς ή ψητούς μανίτες που εσείς θα έχετε συλλέξει.

Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας