Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΕΝΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ...

Περίοδος γέννας αυτή την εποχή για τους κτηνοτρόφους του χωριού μας αλλά και γενικότερα. Η Ανεμώτια ως επί το πλείστον είναι κτηνοτροφικό χωριό και διαθέτει 40-50 περίπου κτηνοτροφικές οικογένειες, οι οποίες εκτρέφουν αιγοπρόβατα. Ο πληθυσμός των ζώων σήμερα είναι περίπου 8.000. Η περίοδος της γέννας για τα κοπάδια είναι μια περίοδος ιερή, αλλά και δύσκολη ταυτόχρονα για τους κτηνοτρόφους αφού κάθε θηλυκό ζώο που γεννάει χρειάζεται και αυτό φροντίδα ώστε η γέννα να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και χωρίς απώλειες.
Περίοδος της γέννας ο Νοέμβριος και οι συγχωριανοί μας κτηνοτρόφοι πρέπει να είναι κοντά στο κοπάδι τους. Το Σάββατο που μας πέρασε βρεθήκαμε στο ποιμνιοστάσιο ενός καλού φίλου και συγχωριανού μας ο οποίος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κοπάδια του χωριού, το οποίο σημειωτέον φυλάσετε από ένα τεράστιο τσοπανόσκυλο. Αφού μας ξενάγησε στους χώρους του ποιμνιοστασίου μας μίλησε για τη διαδικασία της γέννας των προβάτων...
«Ολόκληρο το χρόνο, οι ώρες που ασχολείτε ένας κτηνοτρόφος με το κοπάδι του είναι 10 έως 12 ώρες την ημέρα, αλλά τώρα που είναι η περίοδος της γέννας ο κτηνοτρόφος πρέπει να είναι μαζί με το κοπάδι του όλο το 24ωρο... Οι ετοιμόγεννες προβατίνες με γνωρίζουν, με εμπιστεύονται και με θέλουν κοντά τους εκείνη τη δύσκολη ώρα του τοκετού. Θέλουν τη βοήθειά μου, και νιώθουν ασφάλεια μαζί μου. Υπάρχουν περιπτώσεις που αν δεν είμαι δίπλα τους υπάρχει κίνδυνος ανωμαλίας στη γέννα η οποία μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο τόσο στα νεογνά όσο και στις ίδιες τις μητέρες.
Εκείνο που πρέπει να προσέξει ο κτηνοτρόφος είναι όταν το αρνάκι γεννηθεί η μάνα του να μην το εγκαταλείψει. Αυτό γίνεται αφήνοντας μάνα και αρνάκια για δύο – τρεις μέρες μαζί και ξεχωριστά από το μεγάλο κοπάδι για να «πιάσουν» τα αρνιά και να θηλάζουν. Έτσι μετά, μέσα σε 200 πρόβατα και 400 περίπου αρνιά του κοπαδιού, κάθε μάνα ξεχωρίζει τα δικά της και το κάθε αρνί τη μάνα του. Επίσης, για μία εβδομάδα περίπου χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τυχόν απώλειες αρνιών από αρρώστιες όπως διάρροια, αλλά και να μην πιαστούν στα πόδια. Εκεί πολλές φορές χρειάζεται, εκτός από την εμπειρία του κτηνοτρόφου και η συνδρομή κτηνιάτρου.
Μετά από 35 -40 μέρες περίπου ο κτηνοτρόφος επιλέγει ποια θηλυκά θα κρατήσει για μάνες και τα αποκόβει από τον θηλασμό. Όσα θηλυκά και αρσενικά αρνιά δεν επιθυμεί να τα κρατήσει για την ανανέωση του κοπαδιού τα προωθεί στο εμπόριο για κατανάλωση. Το επόμενο διάστημα η διαδικασία στο κοπάδι συνεχίζεται. Ο κτηνοτρόφος, είτε παραδοσιακά με τα χέρια είτε με σύγχρονα αρμεκτήρια, συλλέγει το γάλα από τις προβατίνες. Συγκεκριμένα, το θηλυκό κοπάδι δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ οδηγείται στη στάνη για αρμεγή. Ο κτηνοτρόφος με αριστοτεχνικά ανώδυνα τραβήγματα αφαιρεί το γάλα από τους μαστούς της κάθε προβατίνας.
Από εκεί και πέρα το γάλα μεταφέρεται  άμεσα στις παγολεκάνες στο παλιό τυροκομείο του χωριού μας. Πρόκειται για ανοξείδωτες σύγχρονες δεξαμενές τελευταίας τεχνολογίας, με ελεγχόμενη χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να έρθει το ψυγείο – βυτιοφόρο να το παραλάβει. Στη συνέχεια το γάλα μεταφέρεται στο τυροκομείο γειτονικού χωριού για την περαιτέρω επεξεργασία, ώστε το τελικό προϊόν να φτάσει στον Έλληνα ή Ευρωπαίο καταναλωτή σε υψηλή ποιότητα».
Κλείνοντας αυτή την ενδιαφέρουσα αλλά και εντυπωσιακή περιγραφή, ο φίλος μας καταλήγει: «Μπορεί οι εποχές να αλλάζουν, η τεχνολογία να προσφέρει χέρι βοήθειας, ωστόσο η δουλειά του κτηνοτρόφου παραμένει μια από τις πλέον δύσκολες εργασίες. Για μας τους κτηνοτρόφους δεν υπάρχει γιορτή ή αργία, γιατί το κοπάδι σε θέλει εκεί και δεν μπορεί να περιμένει. Εμείς οι νέοι σε ηλικία κτηνοτρόφοι της Ανεμώτιας συνεχίζουμε την παράδοση των παππούδων μας, προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία και είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που κάνουμε».


Ενεργοί Δημότες για την Ανεγέννηση της Ανεμώτιας