Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΜΩΤΙΑ...

Το Πάσχα στην Ανεμώτια έχει πολυμορφικό χαρακτήρα, με γνωρίσματα θρησκευτικά, κοινωνιολογικά, επικοινωνιακά, οικονομικά κλπ. Το χωριό μας αυτές τις μέρες αλλάζει όψη, είτε με την καθαριότητα στους κοινοτικούς δρόμους, είτε με το άσπρισμα σε τοίχους και αυλές των σπιτιών και προ πάντων με τον εξωραϊσμό των εκκλησιών μας. Η αγορά του χωριού σφύζει από ζωή. Φωνές, χαιρετούρες, ευχές, αγκαλιές, φιλιά, μαγαζιά γεμάτα από κόσμο…
Η εκκλησία μας, ασφυκτικά γεμάτη καθ’ όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας. Άνθρωποι ενάρετοι και συνεπείς στο εκ παραδόσεως θρησκευτικό τους δόγμα, συμμετέχουν και συμπάσχουν στην εξέλιξη του θείου δράματος.
Ένα ανθρώπινο μελισσολόι κινείται σχεδόν νυχθημερόν, για να προλάβει τις ετοιμασίες του Πάσχα. Όλα τα σπίτια ζουν στην προσμονή των ξενιτεμένων τους οι οποίοι θα επιστρέψουν από την Αθήνα στο χωριό για να γιορτάσουν το Πάσχα με τις οικογένειές τους. Σε πολλά σπίτια βέβαια δεν ανοίγουν πόρτες, δεν ανοίγουν παραθυρόφυλλα, δεν μπαίνει το φως του ήλιου. Εκεί που έκλαψαν παιδιά, εκεί που μεγάλωσαν αδέλφια, εκεί που οι παππούδες και οι πατεράδες μας αρρώστησαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή.
Το Πάσχα, σημαίνει πέρασμα από τον παλαιό τρόπο ζωής σε ένα καινούργιο, πέρασμα από τον φόβο του θανάτου στη λύτρωση της ανάστασης του Χριστού, πέρασμα από την λύπη στην χαρά, από την εχθρότητα στην αδελφοσύνη, είναι η κορύφωση μιας επαναλαμβανόμενης, ετήσιας, προσμονής ευτυχίας, για μικρούς και μεγάλους.
Ας είναι λοιπόν αυτό το Πάσχα, για εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στο χωριό, η αφετηρία ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τις συντεταγμένες της ψυχής μας και της θέσης μας μέσα στη μικρή κοινωνία της Ανεμώτιας.
Ευχόμαστε σε όλους τους συγχωριανούς μας ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!

Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας