Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ...

Προσδοκίες για αυξημένη παραγωγή ελαιόλαδου δίνουν στους ελαιοπαραγωγούς του χωριού μας, τα πρώτα «σημάδια» της ανθοφορίας των ελαιόδεντρων της περιφέρειας μας. Η άνθιση εμφανίζεται τον Απρίλη στις θερμότερες περιοχές και το Μάιο-Ιούνιο στις ψυχρότερες, πάντα σε συνάρτηση με τις κρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες, την ποικιλία της ελιάς και την τοποθεσία.
Σύμφωνα με τον έμπειρο συγχωριανό μας αγρότη, Κύριο Η. Κ. «η εικόνα από την εμφάνιση των ταξιανθιών στις ελιές είναι ενθαρρυντική. Στις πρώιµες περιοχές (Ποταμιά) η άνθηση της ελιάς ξεκίνησε και εξελίσσεται ικανοποιητικά. Στις µεσοπρώιµες περιοχές (Μύλος-Καμιά) συνεχίζεται το φούσκωµα των ανθέων ενώ στις όψιµες (Χάλακα-Ξυνός Ποταμός-Πλατάνια) ολοκληρώνεται ο σχηµατισµός των ανθοταξιών. Αυτό σημαίνει, ότι αν η καρπόδεση γίνει κανονικά, η Ανεμώτια θα απολαύσει μία πολύ καλή παραγωγή ελαιόλαδου την περίοδο 2014 – 2015».
Εν όψη της καλής ελαιοπαραγωγικής χρονιάς, σημαντικό θέμα για το χωριό μας, θα αποτελέσει η λειτουργία του ελαιοτριβείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία δέσμευσης και πλειστηριασμού από  Ιδιώτη λόγω χρεών...Ως γνωστόν, το θέμα «σέρνεται» εδώ και χρόνια χωρίς να δίνεται οριστική θετική λύση ώστε το εργοστάσιο να παραμείνει αμετάκλειτα υπό την κατοχή του Συνεταιρισμού Ανεμώτιας..
Επίσης, άμεσο πρόβλημα αποτελεί και η προετοιμασία της δακοκτονίας όπου τον μήνα Απρίλιο αλλά και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα! Όπως όλα δείχνουν, οι περιφερειακές εκλογές θα αποτελέσουν επιπρόσθετο εμπόδιο ώστε να «τρέξει»  η διαδικασία με τους απαιτούμενους ρυθμούς.  Εάν δεν γίνει μέσα στο Μάϊο η κατανομή των απαιτούμενων πιστώσεων, η τοποθέτηση τομεαρχών (αρχιεργατών) δακοκτονίας και παγιδοθετών, η διαχείριση των φαρμάκων και του εξοπλισμού, τότε θα υπάρξει μεγάλη καθηστέρηση στην έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας με μεγάλες επιπτώσεις για τους αγρότες μας.
Κλείνοντας, ευχόμαστε καλή επιτυχία στη φετινή καρπόδεση ώστε ο μόχθος των αγροτών μας να «πιάσει» τόπο...

Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας