Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΜΩΤΙΑ...

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έφτασε η περίοδος του τρύγου και του πατήματος  των σταφυλιών στην Ανεμώτια! Τις τελευταίες ημέρες ο κάμπος του χωριού μας γέμισε από φωνές και γέλια!! Πρόκειται ίσως για την σημαντικότερη και πιο ευχάριστη περίοδο για τους αμπελουργούς. Έχουμε σχεδόν ένα γεμάτο εικοσαήμερο για να αρχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, αν βέβαια μας βοηθήσει ο καιρός...που τις τελευταίες ημέρες είναι τελείως φθινοπωρινός!!
Η φετινή χρονιά ήταν ομολογουμένως δύσκολη αφού οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη «περονόσπορου» στους αμπελώνες ολόκληρου του νησιού. Ωστόσο, οι Ανεμωτίσιοι αμπελουργοί με την εμπειρία που διαθέτουν φρόντισαν τους αμπελώνες τους και κατάφεραν να ξεπεράσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Έτσι και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλών ποιοτικών επιδόσεων!!
Τα παλιότερα χρόνια ο τρύγος στην Ανεμώτια είχε περισσότερο την μορφή πανηγυριού παρά μιας αγροτικής εργασίας. Και σήμερα όμως η όλη διαδικασία από τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών, μέχρι και την παρασκευή του παραδοσιακού «Ανεμωτίσιου» κρασιού, αποτελεί πραγματική "Ιεροτελεστία"... που τηρείται σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια από γενιά σε γενιά!
Το χωριό μας σε βάθος δεκαετιών είναι διάσημο για το κρασί του και λαμβάνει συνεχόμενα βραβεία διάκρισης από μεγάλους γευσιγνώστες. Οι χάρτες των διαδρομών του κρασιού περιέχουν στη λίστα τους την Ανεμώτια!!! Είμαστε βέβαιοι ότι και οι νεότεροι αμπελουργοί θα σταθούν στο ύψος των προγόνων τους....

Ευχόμαστε καλή σοδειά στους αμπελουργούς μας, καλό τρύγο και καλή ξεκούραση!!

Υ.Γ. Εν μέσω αρωματικών αναθυμιάσεων σταφυλιού, Διονυσιακών ήχων και τον μούστο να ρέει...οι Ενεργοί Δημότες είναι εδώ!!!

Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας