Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΜΩΤΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ...

Άνοιξη στην Ανεμώτια! Η εποχή των χρωμάτων και της μεθυστικής ευωδίας έφτασε και το χωριό μας φόρεσε τη χαρούμενη λουλουδιασμένη του στολή.
Στην Καλή Λαγκάδα τα μύρα, τα αμάραντα και ο αγούιδουρας ολάνθιστα μοσχομυρίζουν. Ο Κουρατσώνας και η Σκάφη ντύθηκαν στο σκούρο πράσινο των πεύκων και των πρίνων ενώ στους πρόποδες του Ραχονιού οι αμυγδαλιές φορτωμένες με «τσάγαλα» φόρεσαν τα καταπράσινα καινούργια τους φύλλα. Φυσικά και ο κάμπος της Ανεμώτιας στρωμένος από μαργαρίτες καθώς οι  αμπελουργικές εργασίες βρίσκονται στο απόγειό τους.
Η θερμοκρασία ανεβαίνει δειλά – δειλά και οι μέρες μεγαλώνουν. Τα χελιδόνια επέστρεψαν και τα πετάγματά τους ξεκινούν με περιδινήσεις για να μετατραπούν σε χαμηλές πτήσεις ακριβείας πάνω από τα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού.  Εν συντομία, η φύση ξαναγεννιέται και μαζί της εμείς οι Ανεμωτίσιοι...
Σε λίγες μέρες αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα κι όλα πρέπει να είναι στην εντέλεια.Το Πάσχα φθάνει ευωδιαστό και μας καλεί να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, να ξαναζωντανέψουμε τις παραδόσεις μας και να ξαναγυρίσουμε πίσω στις ρίζες μας.
Η Ανεμώτια ετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχτεί τους επισκέπτες και τα παιδιά της...που μένουν μακριά. Τα κλειδωμένα σπίτια του χωριού περιμένουν με ανυπομονησία να καλωσορίσουν τους «Αθηναίους» ιδιοκτήτες τους. Εδώ γιορτάζουμε το ξύπνημα της φύσης και την Ανάσταση του Χριστού με μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο. Το χωριό μας κρατάει τα Πασχαλινά του έθιμα με πολύ μεγάλη αφοσίωση.
Αναπαραστάσεις, επιτάφιος, φωτιές εξαγνισμού, παραδοσιακά φαγητά, κούνιες, χοροί και γλέντια. Εάν ονειρεύεστε ένα Πάσχα σε ένα τόπο μαγευτικό, όπου η φύση οργιάζει και οι άνθρωποι γίνονται όλοι μία παρέα και μοιράζονται την ιεροτελεστία της Άνοιξης και τη μύηση στα Πασχαλινά έθιμα, τότε αυτό το μέρος ανεπιφύλακτα είναι η Ανεμώτια της Λέσβου...Σας περιμένουμε όλους!!!
Υ.Γ. Τις ημέρες του Πάσχα, όπου και να βρίσκονται οι Ανεμωτίσιοι σκέφτονται το αγαπημένο τους χωριό και αγωνιούν να το επισκεφτούν...

Ενεργοί Δημότες Ανεμώτιας