Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΑΝΕΜΩΤΙΑ....

Ήταν το καλοκαίρι του 2010 όταν κάποιοι νέοι της Ανεμώτιας βλέποντας και ακούγοντας τα όσα παράδοξα και παράλογα συνέβαιναν στο χωριό, ένιωσαν την ανάγκη να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για την διαμορφωθείσα παρακμιακή κατάσταση, να διατυπώσουν τις προτάσεις και τις αντιθέσεις τους, χωρίς φραγμούς και «εξωτερικές παρεμβάσεις», χωρίς έλεγχο και καθοδήγηση. Έτσι η ανάγκη αυτή, οδήγησε στο να δημιουργηθεί η Κίνηση-Παρέμβαση «Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας».
Κοινό μας όνειρο ήταν να δούμε μιαν άλλη Ανεμώτια, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, απαλλαγμένη από «μηχανισμούς» και «μαγαζάκια». Μια Ανεμώτια που να αρμόζει στην Ιστορία της, να σέβεται τους αγώνες και τις προσπάθειες των παππούδων και των γονιών της. Εκείνων των ανθρώπων, που με κόπους, θυσίες και ανιδιοτελή προσφορά κατάφεραν να αναδείξουν το χωριό και να το τοποθετήσουν άξια στα πιο παραγωγικά χωριά του Νησιού.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο βρίσκονται κυρίως οι δυνάμεις της  «συντήρησης», του καιροσκοπισμού και των σκοπιμοτήτων καθώς και οι εκφραστές τυχοδιωκτικών λογικών. Πρωτεύοντα ρόλο επίσης έχουν και όλοι αυτοί οι φορείς-φυσικά πρόσωπα-παρωχημένων συνειδήσεων, που σκόπος τους είναι να δημιουργούν σάλο και να καθορίζουν το πεδίο συζητήσεων και αντιπαράθεσης, να επηρεάζουν και να καθηλώνουν τη σκέψη των υπολοίπων με τις «φωνασκίες» τους κενού περιεχομένου, με φευγαλέες έννοιες και απονενοημένα νεύματα.   
Την περίοδο αυτή οι προκλήσεις είναι πολλές και νομίζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να εκφράζουμε τη γνώμη και την άποψη μας σε ένα κόσμο που ανήκουμε. Το σημαντικότερο σήμερα είναι ότι οι νέοι άνθρωποι, στους οποίους ανήκει το μέλλον και είναι αυτοί που πρέπει να δημιουργήσουν το όραμα του χωριού, αγνοούνται ή μένουν στο περιθώριο αρνούμενοι πολλές φορές και οι ίδιοι να συμμετέχουν σε δράσεις που θα αποσκοπούν στο κοινό όφελος, αντιδρώντας έτσι απέναντι σε αυτόυς που τους «σνομπάρουν» για τις δραστηριότητες τους, τα ενδιαφέροντα τους, τα χόμπυ τους κ.α.

Ως Ενεργοί Δημότες πιστεύουμε ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να «σημαδέψουμε» τη συνείδηση των νέων ανθρώπων του χωριού αλλά και κάθε κατοίκου ξεχωριστά και να δώσουμε έμφαση στην έννοια της ατομικής ευθύνης, έτσι ώστε ο καθένας μας να συνειδητοποιήσει ότι η φροντίδα του χωριού και η επαναφορά του σε αναπτυξιακή πορεία, δεν αποτελεί υπόθεση μόνο του εκάστοτε Παρέδρου ή Δημάρχου και των συνεργατών τους, αλλά απαιτεί την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή όλων μας, στο πεδίο λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων, ώστε με τον τρόπο αυτό να περιοριστεί και το πεδίο άσκησης ατομικών πολιτικών και προσωπικών στρατηγικών.
Καλούμε λοιπόν, κάθε αδέσμευτη συνείδηση και κάθε ελεύθερη σκέψη που επιθυμεί να αντιταχθεί στη «συντήρηση» και στην τοπική κοινωνική αποτελμάτωση. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που τολμούν να τηρούν αδογμάτιστη στάση ζωής κόντρα στο κοινωνικό status. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους του χωριού που προτάσουν τη λογική και επιζητούν την ασυμβίβαστη ελευθερία. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους με ελεύθερη βούληση και ανεξάρτητη προσωπικότητα. Καλούμε τους αξιόλογους συγχωριανούς μας, όπου και να βρίσκονται, που όλα αυτά τα χρόνια προτίμησαν την ιδιώτευση. Καλούμε κάθε νοήμοντα άνθρωπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα η οποία υπάρχει γύρω του.   
Η Ανεμώτια σήμερα έχει ανάγκη από Ανεξάρτητες-Αυτόνομες-Ελεύθερες και Αγωνιστικές συνειδήσεις, που θα μπούν μπροστά και θα σηκώσουν το βάρος της τελευταίας ίσως προσπάθειας για την ανάταξη του χωριού. Η πρόκληση είναι μεγάλη και η περίοδος αυτή είναι η πλέον κατάλληλη να λειτουργήσει μια τέτοια Κίνηση.

Κλείνοντας την παρέμβαση μας, απευθυνόμαστε σε κάθε «εγωϊστική καρικατούρα» που πουλάει «βλαχομπαρόκ» πολιτική και «πρωτευουσιάνικο» lifestyle και λέμε ότι όπου να’ ναι το «σύστημα» θα την «ακούσει» για τα καλά. Μείνετε συντονισμένοι.......

        Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας.