Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ....


Πολλοί έχουν την κακή συνήθεια να σχολιάζουν και να κριτικάρουν τους άλλους, χωρίς όμως να ασκούν κάποιο είδος κριτικής στον ίδιο τους τον εαυτό.

Αυτό γίνεται γιατί το ζήτημα της αυτοκριτικής, να κρίνεις δηλαδή ή να ελέγχεις τον εαυτό σου για τις πράξεις σου ή για τις παραλείψεις σου, είναι δύσκολο και ενοχλεί πολύ κόσμο. Με την αυτοκριτική βρίσκουμε όχι μόνο τα σφάλματα μας, αλλά και τις σωστές μας ενέργειες και συμπεριφορές και ενθαρρυνόμαστε να καταπνίξουμε της άσχημες ή επιζήμιες ιδιότητες και συνήθειες μας, ώστε να καλλιεργήσουμε τις καλές πλευρές του εαυτού μας, τις ικανότητες μας και τα προτερήματα μας. Ακόμα η αυτοκριτική βοηθάει τον άνθρωπο να σέβεται και να εκτιμά περισσότερο τον εαυτό του, να τον γνωρίζει πιο βαθιά και να τον βελτιώνει συνέχεια. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνει να γνωρίζει και τελικά να σέβεται και τους άλλους ανθρώπους. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά εκτός από την καταπολέμηση του εγωισμού, είναι η αυτογνωσία.                                  
Η αυτογνωσία είναι σαν την αυτοκριτική αλλά έχει μια πιο γενική έννοια. Συγκεκριμένα, αυτογνωσία είναι η ακριβής γνώση των σωματικών, πνευματικών και ηθικοπνευματικών ικανοτήτων και αδυναμιών του εαυτού μας. Με την αυτογνωσία το άτομο γνωρίζει τις ικανότητες του και τις αδυναμίες του, τον ψυχικό του πλούτο και τις ψυχικές του αδυναμίες, γνωρίζει τα πάθη και τα απάνθρωπα ένστικτα του, ξέρει τι το ωφελεί, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Επιπλέον αποκτά εφόδια σωματικά, πνευματικά, ηθικά και αρετές, όπως ισχυρή θέληση, υπομονή και επιμονή, τα οποία συντελούν στη βελτίωση και την τελειοποίηση του.
Η αυτογνωσία κατά την γνώμη μας είναι η μεγαλύτερη αρετή. Γιατί έχοντας αυτογνωσία, έχεις αυτοέλεγχο, κάνεις αυτοκριτική και αυτοαξιολόγηση και καταπολεμάς τα πάθη σου, όπως τον εγωισμό, τον φανατισμό, την οργή και τον φθόνο.

Μην αφήνουμε λοιπόν τον εαυτό μας ανεπίσκοπο ούτε στιγμή. Κάθε ώρα να τον εποπτεύουμε, να τον εξετάζουμε και να τον ελέγχουμε.
Ελπίζουμε, οι καλοκαιρινές συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στις πλατείες του χωριού μας (κάτω ή όχι από τον πλάτανο) και οι συμμετέχοντες σ’ αυτές να διακατέχονται από ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ.......     

         Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας.