Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΝΕΜΩΤΙΣΙΟΥ ΑΓΡΟΤΗ....


Η χρόνια άσκηση, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, λανθασμένων εώς καταστροφικών αγροτικών πολιτικών, εξαρτημένων από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η «κατανάλωση» των επιδοτήσεων από τους αγρότες όλα αυτά τα χρόνια, οδήγησαν την αγροτιά της χώρας στην σημερινή της τραγική κατάσταση.
Αντί τα Ευρωπαϊκά κονδύλια να ενεργοποιήσουν δημιουργικά τον Έλληνα αγρότη, τον παθητικοποίησαν τελείως και τον έκαναν να απαιτεί τα πάντα από το κράτος.
Η εποχή των ανεξέλεγκτων αγροτικών επιδοτήσεων έφτασε στο τέλος της και όσοι πίστεψαν ότι είναι οι «έξυπνοι» και ότι με τις επιδοτήσεις  θα συνεχίσουν εσαεί να πίνουν στην υγεία των «κουτόφραγκων», καιρός είναι να αλλάξουν ρότα.
Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν πιά! Η επικρατούσα άποψη ότι στον αγροτικό τομέα δεν δραστηριοποιούνται επιχειρηματίες, αλλά αγρότες στους οποίους η εμπειρική γνώση επαρκεί για να λειτουργήσουν τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις, αποτέλεσε και αποτελεί κατά την γνώμη μας τον πλέον ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην τοπική μας κοινωνία.
Δυστυχώς, μέσα στη σημερινή ασφυκτική οικονομική κατάσταση, οι μικρομεσαίοι αγρότες του χωριού μας αισθάνονται μόνοι τους, ανήσυχοι και αποπροσανατολισμένοι.
Το «σχέδιο» αγρότες-Δημόσιοι Υπάλληλοι που τους πουλάνε κάτι «συντηρητικοί πατρώνες», με τα περί εγγυημένων τιμών, είναι για τα ψηφαλάκια.
Είναι οι ίδιοι, που φωνάζουν να φύγουμε από την Ευρωπαική Ένωση, αλλά παρακαλάνε και απαιτούν να πάρουν τις επιδοτήσεις της.
Είναι οι ίδιοι, που στην πραγματικότητα επιθυμούν να διαιωνίζεται η σημερινή εξαθλιωτική κατάσταση στον αγροτικό τομέα ώστε να επιβεβαιώνουν την υπόσταση τους και να έχουν πεδίο λαμπρό για «Ανυπακοή», «Αντίσταση» και «Διαμαρτυρία».
Με μεγάλο σεβασμό απέναντι στους αγρότες του χωριού μας -από τις τάξεις των οποίων προέρχονται τα περισσότερα μέλη μας- ερχόμαστε ως Ενεργοί Δημότες να εκφράσουμε κάποιες διαφορετικές απόψεις, ίσως αιρετικές για μερικούς, σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και πέρα ο αγροτικός μας κόσμος.
Σε πρώτη φάση ο αγρότης πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. Πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τις επιδοτήσεις και από τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εισόδημα του πρέπει να σχετίζεται με τις τιμές που έχουν τα προϊόντα στην αγορά και όχι με τις επιδοτήσεις που εισπράττει.
Θα πρέπει να πείσουμε, ιδιαίτερα τους νέους και υποψήφιους αγρότες ότι το μέλλον του αγροτικού τομέα είναι συνδεδεμένο με τη Γνώση και την Επιχειρηματικότητα.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ύπαρξη των αγροτικών επιχειρήσεων περνά μέσα από την εκπαίδευση-κατάρτιση, την πληροφόρηση και την τεχνική στήριξη των αγροτών μας.
Ο αγρότης πρέπει να εκπαιδευτεί για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τρέχοντα Ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης σε θέματα διοίκησης αγροτικών επιχειρήσεων, μάρκετινγκ και εμπορία αγροτικών προϊόντων (γάλα, κρέας, λάδι, κρασί κ.α), βιολογικές καλλιέργειες κ.λ.π.
Για εμάς κάθε αγροτική εκμετάλλευση είναι μια επιχείρηση με το εξωτερικό της περιβάλλον, που την επηρεάζει και με το οποίο «συνεργάζεται» και με το εσωτερικό της περιβάλλον και τους πόρους της, που πρέπει να λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ο αγρότης θα πρέπει να είναι επιχειρηματίας ο οποίος θα αποφασίζει τι προϊόν θα παράγει, σε τι ποσότητες θα το παράγει και πώς θα το πουλήσει.
Επιτακτική είναι και η ανάγκη δημιουργίας μιας Διεπαγγελματικής οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο για να υπάρξει συνεργασία και οργάνωση των αγροτών μας στο αρχικό στάδιο της παραγωγής.
Τα αγροτικά προϊόντα (γάλα, τυρί, κρέας, λάδι, ελιές, σταφύλια, κρασί κ.α) που παράγονται, να έχουν αναβαθμισμένα και σταθερά ποιοτικά χαρακτηριστικά, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς, ώστε η διαπραγμάτευση της πώλησης τους να γίνεται σε συλλογικό επίπεδο και με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, θα εκμηδενιστεί η εκμετάλλευση των κόπων των αγροτών μας από τους «μεσάζοντες» και θα υπάρξει πραγματική ανταμοιβή στη σκληρή δουλειά τους.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επαινέσουμε και εκείνους τους αγρότες του χωριού μας οι οποίοι με ορθολογική διαχείρηση των εργαλείων -επιδοτήσεων- που τους παρήχθησαν διαχρονικά, κατάφεραν να δημιουργήσουν άρτιες και ανταγωνιστικές αγροτικές μονάδες, προσαρμοσμένες στις σημερινές απαιτήσεις της αγοράς.
Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ανωτέρω απόψεις μας δεν αποτελούν σημεία τριβής και σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να υποτιμήσουμε τις προσπάθειες που εκδηλώνονται  και από άλλους τοπικούς φορείς.
Το ζήτημα για εμάς είναι, να συμβάλλουμε σε έναν επικοδομητικό διάλογο, ώστε ο υπαρκτός φόβος των αγροτών μας να αποκτήσει δημιουργική δύναμη.

          Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας.