Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΜΩΤΙΑ....


Σε κάθε κοινωνία, η οποία χωρίζεται σε ανταγωνιζόμενες τάξεις, η διατήρηση των κοινωνικοοικονομικών ισορροπιών, προυποθέτει την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Αντιθέτως, η υπονόμευση της κοινωνικής ενότητας και οι κοινωνικές συγκρούσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη της ίδιας της κοινωνίας.
Τον τελευταίο καιρό, οι κάτοικοι της Ανεμώτιας βιώνουμε μια συνεχή καταρράκωση των δομικών συστατικών στοιχείων του κοινωνικού μας ιστού. Οι τρεις μεγάλες αξίες που διαχρονικά στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, ο Σεβασμός, η Ευθύνη και η Αλληλεγγύη υφίστανται ισχυρό κλονισμό. Ενώ οι βασικές συνθήκες ομαλής λειτουργίας και ύπαρξης της τοπικής μας κοινωνίας, η Συλλογική Ευθύνη, η Φυσική Ισότητα, η Ασφάλεια και η Ελευθερία, άρχισαν να απειλούνται.
Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος της καταστροφής των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων και πόρων με αποτέλεσμα το χωριό μας να μην μπορει να ανταποκριθεί θετικά και με επιτυχία στις προκλήσεις της εποχής, στις επιθυμίες και τις ανάγκες των κατοίκων του και στις υποχρεώσεις προς τις μελλοντικές γεννιές.
Στο χωριό μας διαλύθηκε η παλιά ισορροπία ανάμεσα στους νέους και τους γέρους, τους μορφωμένους και τους αγράμματους , τους πλούσιους και τους φτωχούς. Η ισχυρότερη διαχωριστική γραμμή δεν είναι πλέον ούτε ταξική ούτε πολιτική, είναι ανάμεσα στους «μόνιμους» και τους «περαστικούς», τους «παρόντες» και τους «απόντες», τους «πραγματικούς» και τους «φανταστικούς».
Το χωριό μας κινδυνεύει να καταντήσει το «φέουδο» των εκάστοτε ισχυρών οικονομικών «παραγόντων». Οι παλιότεροι θα θυμούνται τις εποχές όπου οι περισσότεροι συγχωριανοί βρίσκονταν υπό την «εκδούλευση» συγκεκριμένων εργοδοτών. Η ίντριγκα και οι συναλλαγές στην προώθηση ατομικών συμφερόντων, έκαναν κάποιους συγχωριανούς μας πιο «Αθηναίους» από τους Αθηναίους. 
Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον φανερό ότι η κοινωνική συνοχή του χωριού μας δοκιμάζεται και όσο αναπτύσονται οι χρηματικές σχέσεις, τόσο θα διαλύονται οι κοινωνικοί δεσμοί του παρελθόντος και θα γενικεύεται η αποξένωση των μελών της μικρής μας κοινωνίας.
Αυτή είναι η σημερινή δραματική πραγματικότητα, είτε επιθυμούμε να την παραδεχτούμε είτε όχι και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές.
Είναι ανάγκη λοιπόν να προστατευθούν οι απλοί άνθρωποι του χωριού από τα εγωϊστικά συμφέροντα ορισμένων. Πρέπει να «κινηθούμε» εναντίον του παραλογισμού μερικών μελών της τοπικής μας κοινωνίας που διακατέχονται από «βουλιμικό πνεύμα». Επιβάλεται να εναρμονισθεί το ιδιωτικό συμφέρον με το συλλογικό και το ιδιοκτισιακό συμφέρον με τις ανάγκες της ομαλής ανθρώπινης συμβίωσης.
Απαιτείται να κινηθούμε σε δρόμους που οδηγούν στη σύνθεση και στη συνένωση. Να θέσουμε τους όρους και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια τοπική κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Να δράσουμε συνειδητά και έλλογα για να διασφαλίσουμε την λειτουργικότητα της κοινωνίας μας, ώστε να μην είναι υποταγμένη στην αυταρχική και τυχοδιωκτική βούληση ορισμένων. Τέλος, πέραν όλων αυτών, απαραίτητη είναι και η δεικτική απομόνωση όλων εκείνων των «κακόβουλων τύπων» εντός και εκτός τειχών που «χασκογελούν» και «χαίρονται» για την σημερινή κατάσταση του χωριού μας.
Εν κατακλείδει, είναι φανερό ότι στην τοπική μας κοινωνία είναι ανάγκη να συναπτεί και να εφαρμοστεί ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο» που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων μας και θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της Ανεμώτιας. Εμείς θα προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις.
Αν τρέμετε από αγανάκτηση για κάθε αδικία...τότε είστε μαζί μας....

   Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας.