Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΕΜΩΤΙΣΙΕ, ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΡΙΝΟΥΝ...

Με έκπληξη και αγανάκτηση παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες να συντελείται ένα περιβαλλοντικό «έγκλημα» άνευ προηγουμένου στην Ανεμώτια. Συγκεκριμένα  τα τέσσερα ποτάμια που διασχίζουν το χωριό μας «υποφέρουν» από την επέλαση κάποιων «ασυνείδητων» οι οποίοι πετούν μέσα σ’ αυτά τεράστιους όγκους σκουπιδιών και μπαζών, μετατρέποντας τα εν μια νυκτί σε αυτοσχέδιες χωματερές. Πέρα από τα ποτάμια εντός του χωριού, αδρανή απορρίματα, μπάζα και βαριά σκουπίδια (καρέκλες, χαλιά, μουσαμάδες, καφάσια, σακιά κλπ) πετιούνται παράπλευρα αγροτικών δρόμων, σε απομακρυσμένα σημεία του δάσους καθώς και σε ρεματιές.
Κάδοι απορριμάτων στον εσωτερικό πυρήνα του χωριού δεν υφίστανται(!). Οι κάτοικοι θα πρέπει να μεταφέρουν και να αποθέτουν τα οικιακά τους σκουπίδια στους λιγοστούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί συγκεντρωτικά σε κάποια σημεία περιμετρικά του οικισμού. Δυστυχώς, τα ποτάμια είναι «ευκολότερα» σημεία απόρριψης των σκουπιδιών για κάποιους «ελαφρόμυαλους», «ανίκανους» να εκτιμήσουν και «αγνώμονες» για την ομορφιά που έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν.
Στο ποτάμι που κατεβαίνει από το «Ραχόνι» στο ύψος του Τυροκομείου συναντάμε μια «μικρο-χωματερή» διασκορπισμένη ανάμεσα σε «οργιώδη» βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Ποικιλία μικρών και μεγάλων απορριμάτων...σακούλες με σκουπίδια, κυπελάκια καφέ, πακέτα τσιγάρων, μπουκάλια, τηγάνια, κατσαρόλες και λοιπά είδη «νοικοκυριού»...
Το φαινόμενο είναι θλιβερό και εξοργιστικό(!). Τα ποτάμια αρχίζουν να μυρίζουν πολύ άσχημα, ενώ επηρεάζεται άμεσα ο υδροφόρος ορίζοντας της γύρω περιοχής και δημιουργούνται συνθήκες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες. 
Οι ευθύνες βαρύνουν καταρχήν αυτούς τους συγχωριανούς μας οι οποίοι  αποθέτουν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια τους. Η κύρια όμως ευθύνη για την κατάσταση ανηκει στο Τοπικό Συμβούλιο που δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να δώσει οριστική και ολοκληρωμένη λύση στο θέμα των σκουπιδιών του χωριού μας. Οι υπεύθυνοι δεν δικαιολογούνται!! Οι αρμόδιοι οφείλουν να κάνουν το χρέος τους έστω και τώρα. Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο και επιβάλλεται άμεση λήψη μέτρων.
Ως Ενεργοί Δημότες, προτείνουμε να οριστούν άμεσα σταθερά σημεία στις γειτονιές του χωριού και να τοποθετηθούν οι κάδοι απορριμάτων, ώστε οι συγχωριανοί μας όλων των ηλικιών..., να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση σ’ αυτούς. Παράλληλα θα πρέπει να καθοριστεί ελεγχόμενος χώρος (σταθμός μεταφόρτωσης), όπου θα μπορούν οι κάτοικοι του χωριού να αποθέτουν τα βαριά σκουπίδια και τα μπάζα και στη συνέχεια να τα παίρνουν τα οχήματα του δήμου.
Οι συγχωριανοί μας, θα πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένοι για τα ισχύοντα στο θέμα αποκομιδής των σκουπιδιών και να τα τηρούν απαρέγκλιτα ώστε να τεθεί τέρμα στη δράση αυτών που εγκληματούν εις βάρος της δημόσιας υγείας αλλά και του οικοσυστήματος.

Υ.Γ. Θέλουμε ανθρώπους ευαίσθητους με οικολογική συνείδηση....

Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας