Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ...

Η  Άνοιξη μπήκε και οι αμπελουργικές εργασίες ξεκίνησαν !! Ο κάμπος της Ανεμώτιας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από νωρίς το πρωί γέμισε από τους συγχωριανούς μας αμπελουργούς...που με περίσσια υπομονή και μεράκι επιδόθηκαν στις απαραίτητες εποχικές εργασίες.
Αυτή την περίοδο γίνεται μία από τις σοβαρότερες εργασίες στο αμπέλι και αναφερόμαστε στο κλάδεμα των κλημάτων. Τα κλήματα κλαδεύονται στα 3 με 4 μάτια αναλόγως την ποικιλία ενώ αυτά που φυτεύτηκαν πέρσι και πρόπερσι κλαδεύονται στα 2 μάτια ώστε να αναπτύξουν χοντρές βέργες.
Από τον μήνα Μάρτιο έως τα τέλη Μαϊου, η ανάπτυξη που παρατηρείται σε όλη τη φύση διαδραματίζεται και εντός του Αμπελώνα! Γίνεται ένας αγώνας αντιμετώπισης βλαβερών ζιζανίων και ωφέλιμης ανάπτυξης του Αμπελώνα. Πρέπει με επαναλαμβανόμενες εργασίες να καθαρίζουμε το αμπέλι από τα ζιζάνια με τη χρήση χορτοκοπτικού και να το οργώνουμε. Ένα καθάρισμα με το χορτοκοπτικό και τουλάχιστον δύο οργώματα-φρεζαρίσματα (ένα στα μέσα Απριλίου και ένα στις αρχές Μαϊου), είναι η ελάχιστη δυνατή συμβολή του Αμπελουργού στον Αμπελώνα του.
Σημαντική εργασία αυτής της περιόδου και λίγο πριν τα μάτια (κόμποι) των κλημάτων «ανοίξουν», είναι  το ράντισμα του αμπελιού με Βιολογικό Χαλκό ώστε  να το προστατέψουμε από τους εχθρούς του όπως το «Ακάρι» και ο «Περονόσπορος». Προσοχή! Δε χρησιμοποιούμε ποτέ χημικά ζιζανιοκτόνα! Καλύτερα να κουραστούμε λίγο παραπάνω παρά να μολύνουμε τα κλήματα και τη γη με βλαβερές χημικές ουσίες.
Σε συζήτηση που είχαμε με τον έμπειρο συγχωριανό μας Αμπελουργό Κύριο Χ.Μ, μας επισημάνθηκε ότι φέτος η χρονιά είναι αρκετά πρώιμη και χρίζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Οι βροχές είναι λιγοστές και ευτυχώς ο παγετός (κιραγί) που έπεσε τα ξημερώματα του Σαββάτου δεν επηρέασε τους «φουσκωμένους κόμπους» των κλημάτων.
Δυστυχώς και κλείνουμε με αυτό, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο κεντρικός δρόμος του κάμπου καθώς και οι παράπλευροι αυτού είναι σε άθλια κατάσταση... Δεν έγινε καμία επιχωμάτωση και σε πολλά σημεία τους είναι σχεδόν απροσπέλαστοι!!! Τα παράπονα του κόσμου δικαιολογημένα... Οι ευθύνες του «ανύπαρκτου» Τοπικού Συμβουλίου τεράστιες και εντός προσεχών ημερών καταλογιστέες στην «Κάλπη»....


Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας