Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ...


Τον τελευταίο καιρό κάποιοι συγχωριανοί μας, σχεδόν ενορχηστρωμένα βγαίνουν και «πυροβολούν» τον εθελοντισμό προσπαθώντας βέβαια να κρατήσουν κάποια προσχήματα με ελάχιστη, ωστόσο, επιτυχία.
Ως Ενεργοί Δημότες, έχουμε τονίσει σε προηγούμενη ανάρτηση μας, που αφορούσε την εθελοντική προσφόρα συγχωριανού για την κάλυψη των εξόδων συντήρησης του πλακόστρωτου δρόμου που οδηγεί στο γήπεδο ποδοσφαίρου, ότι πιστεύουμε στον εθελοντισμό μόνο όταν αυτός δεν θέτει πολιτικά διλήμματα και δεν απαξιώνει την έννοια της προσφοράς.
Θεωρούμε λοιπόν ότι ενέργειες που στρέφονται κατά του εθελοντισμού είναι απόλυτα ασυμβίβαστες με ανθρώπους που υποτίθεται ότι έχουν ταχθεί να υπηρετούν τα κοινά και τη δημοκρατία.
Η εμπάθεια, η συκοφάντηση και η παραπληροφόρηση που εκδηλώνεται από συγκεκριμένους συγχωριανούς μας για την ιδέα του εθελοντισμού, αρχίζει να γίνεται ύποπτη...
Είναι γνωστό ότι σε ορισμένες κοινωνίες με «παράδοση κρατισμού», τα άτομα και οι ομάδες είναι «εξαρτημένες» με την αυτόματη προσφυγή στο κράτος για την επίλυση οποιουδήποτε μικρού-μεγάλου ή τοπικού προβλήματος.
Σ’ αυτές τις συγκεντρωτικές και συντηρητικές νοοτροπίες ο εθελοντισμός είναι «ενοχλητικός» γιατί περιορίζει το πεδίο άσκησης «Ανυπακοής», «Αντίστασης» και «Διαμαρτυρίας» αφού ο ρόλος του «εχθρού» (κράτος-δήμος) περιορίζεται.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση μας, όπου κάποιοι «υπηρέτες» συγκεκριμένης τάσης εντός και εκτός του χωριού, εναντιώνονται σε ιδέες εθελοντικής προσφοράς και οι ενέργειες τους και ο δυναμισμός τους καταναλώνεται στο πώς θα λογοδοτήσει ο κάθε «εξουσιαστής» για την ανεπάρκεια του.
Δεν διαφωνούμε οι εκάστοτε «ανεπαρκείς εξουσιαστές» να λογοδοτούν στους πολίτες-δημότες ή ακόμα και στη δικαιοσύνη όταν απαιτείται και να απομακρύνονται των θέσεων τους. Ωστόσο, πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσουν οι «Αντιρρησίες Συνείδησης» και οι «Ατομιστές» της τοπικής μας κοινωνίας που διαχρονικά με την συμπεριφορά τους και τις ενέργειες τους απαξίωσαν αλλά και συνεχίζουν να απαξιώνουν κάθε υγιεί πρωτοβουλία  απ’ όπου και αν προέρχεται...

Κίνητρο μας, η ελεύθερη έκφραση της συλλογικής δημιουργίας....

               Ενεργοί Δημότες για την Αναγέννηση της Ανεμώτιας.